Welke materialen zijn bestand tegen zout

Goed bestand tegen zout zijn RVS of inox, kunststof of metalen die extra behandeld zijn zoals gegalvaniseerd, gepoedercoat of met speciale verf behandeld metaal.

Wij raden altijd aan om na gebruik van de strooier deze af te spoelen (eventueel met warm water).

Hoeveel zout moet ik strooien?

Hoeveel zout u moet strooien voor goede gladheidsbestrijding is afhankelijke van de vriestemperatuur. Hoe kouder hoe meer zout. Daarnaast is de ijslaag van belang. Is er een ijslaag ontstaan door platgereden sneeuw? Dan zal er meer zout per m2 gestrooid moeten worden.

Overheden strooien op doorgaande wegen rond de 20 gram zout per m2. Bij doorgaande wwegen wordt het strooizout doorgaand goed ingereden en verdeeld.

Voor strooien op eigen terrein of minder intensief bereden wegen raden wij tussen de 25 en 30 gram per m2 aan. Per kilogram zout kunt u dan ongeveer 40 m2 strooien.

Met een strooier met een inhoud van 100 kg zout kunt u dus 4.000 m2 strooien.

Wat is het verschil tussen preventief en curatief strooien?

Bij preventief strooien wordt voordat het gaat vriezen, sneeuwen of ijzelen al een laag zout op het wegdek aangebracht.

Wanneer het dan gaat vriezen of sneeuwen zal het minder snel glad worden. Voordeel is dat sneeuw ook eenvoudiger  van het wegdek is te schuiven.

Bij preventief strooien op de snelweg wordt zout vermengd met pekel zodat er natzout ontstaat. Natzout is zwaarder en wordt niet verwaaid wanneer er auto’s overheen rijden.  Preventief strooien met droog zout op drukke wegen heeft dan weinig zin.

Curatief strooien is het strooien van zout wanneer het al glad is of vriest. Omdat er al een laag ijs op het oppervlakte zal zout zich direct hechten en niet verwaaiien.

 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een zoutstrooier?

Zoutstrooiers worden aangeboden van duwstrooiers van 30 liter tot professionele strooimachines met een inhoud van 6 m3. Uiteraard zit daar een groot verschil tussen inzetbaarheid en prijs. Onderstaand proberen wij u een beeld te geven van de voor en nadelen van de verschillende strooimachines die worden aangeboden.

 Zoutstrooier trechter model

De aanhangstrooier met een trechter die taps toeloopt (zoals de LDS120ds) worden door de wielas aangedreven. Het voordeel van wielaandrijving is dat de spreidbreedte aan te passen is door de snelheid. Hoe sneller er gereden wordt hoe breder er zout gestrooid wordt.

De gebruiker moet er wel rekening mee houden dat er dan per m2 minder zout op de grond terecht komt. Wij raden wel aan een strooier met vrijloop zodat de strooier niet direct gaat strooien.

De getrokken zoutstrooiers zijn te gebruiken voor grotere oppervlakten en kunnen door meerdere voertuigen gebruikt worden zoals een quad, heftruck, auto of bus. (Bekijk hier een video van dit model zoutstrooier)

Bij de modellen met een trechter komt het zout op een draaiende schijf terecht verspreid. Daar deze modellen taps toelopen raden wij altijd aan om zout uit zakken te gebruiken voor deze modellen, de strooier pas te vullen wanneer deze ingezet wordt en weer leeg weg te zetten.

Zout trekt namelijk vocht aan en bij vochtiger zout kan wat men noemt brugvorming ontstaan waardoor het zout niet meer “doorstroomt”.

Let bij aankoop erop dat de strooier aangepast kan worden aan de hoogte van het trekkend voertuig. Bij gebruik achter een heftruck zal de strooischijf naar beneden gericht zijn en wordt de strooibreedte beperkt. Idealiter blijft de strooischijf horizontaal staan t.o.v. de grond.

Voordelen

 • Te gebruiken met alle voertuigen
 • Eenvoudige bediening

Nadelen

 • Niet met vochtig zout of zand te gebruiken

Wielaangedreven zoutstrooier met transportband

Een wielaangedreven aanhangstrooier (zoals de GDS250) met transportband is een strooimachine die wordt ingezet om grotere bedrijfsterrein of om voet en fietspaden ijsvrij te houden. Deze strooier is opgebouwd uit RVS inox onderdelen.

De wielas zorgt niet alleen voor aandrijving van de strooischijf maar ook van de transportband. Hierdoor wordt er onafhankelijk van de gereden snelheid altijd dezelfde hoeveelheid zout per vierkante meter gestrooid. (Bekijk hier een video van dit model)

Beperking snelheid

Let er wel op dat bij iedere zoutstrooier met as- of  wielaandrijving de maximale snelheid beperkt is op 25 km/u of 50 km/u. Laat u bij aanschaf daarom goed informeren.

Transportband

De transportband zit onderin de trechter van de strooier en zorgt ervoor dat zout of ander strooimateriaal evenredig op de strooischijf terecht komt. Omdat de opening groter gezet kan worden kunnen ook andere strooimaterialen zoals zand of grit hiermee gestrooid worden.

Schudsysteem

Bij het gebruik van vochtiger zout kan brugvorming ontstaan. Door het gebruik van een schudsysteem wordt dit voorkomen.

Voertuigen

Door de grootte van de trechter hebben deze strooiers vol een gewicht van ongeveer 750 kg en zijn dus alleen te gebruiken met voertuigen die dit gewicht kunnen trekken zoals een heftruck of auto.

Voordelen

 • Door transportband geschikt voor vochtig zout en andere strooimaterialen
 • Nauwkeurige instelling strooihoeveelheid
 • Eenvoudige bediening
 • Snelheid bepaald spreidbreedte
 • off-road versie voor eigen terrein

Nadelen

 • Max snelheid van 50 km/u op de openbare weg wanneer er niet gestrooid wordt.

Strooioppervlakte

 • Tussen 20.000 en de 25.000 m2

 

Aanhangstrooier met eigen aandrijving

Professionelere aanhangstrooiers met meer inhoud hebben vaak een eigen aandrijving. Zoals in het geval van de PDS350 aanhangstrooier door een eigen verbrandingsmotor.  Hierdoor is het mogelijk om onafhankelijk van de gereden snelheid een even breed spreidpatroon aan te houden.

Aanhangstrooier of opzetstrooier

Anders dan de GDS wielaangedreven strooier (die een max. snelheid heeft van 50 km/u) kan een zoutstrooier met eigen aandrijving worden geleverd op een onderstel die geschikt is voor de openbare weg. deze strooimachines worden dan ook veel ingezet door hoveniers en aannemers die meerdere terreinen moet onderhouden die verder uit elkaar gelegen zijn.

Heeft u een bus of 4×4 met open laadbak of een aanhanger dan kunt u ook een opzetstrooier overwegen.

Door de eigen aandrijving zijn dit soort strooiers ook geschikt om te gebruiken in de laadbak van een pick-up of bus.

Bediening zoutstrooier

Deze strooiers worden handmatig ingesteld op spreidbreedte en strooihoeveelheid. Via een controlebox kan vanuit de cabine dan de strooiactie aan en uit worden gezet.

Voordelen

 • Door transportband geschikt voor vochtig zout en andere strooimaterialen
 • Nauwkeurige instelling strooihoeveelheid
 • Eenvoudige bediening via controlebox (aan/uit strooiactie)
 • Snelweg onderstel

Nadelen

 • Aanhangerstrooier heeft eigen kenteken waardoor een B achter C rijbewijs nodig is.

Strooioppervlakte

 • Tussen 30.000 en de 37.500 m2

Advies nodig?

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u goed adviseren over de juiste strooier voor uw werkzaamheden. Neem vrijblijvende contact met ons op. Wij helpen u graag veilig de winter door!